Vedella solidària?

VEDELLA SOLIDÀRIA: UNA INICIATIVA CRUEL, INSANA I INSOSTENIBLE

Calf cow beef.
Imatge CC0 – Picryl

Els Ssstrèpits formen part d’una entitat de Vilassar de Mar molt arrelada i estimada, que fa una feina encomiable de promoció de la cultura popular entre els més joves i dóna suport a nombroses iniciatives solidàries, motiu pel qual mereixen la nostra admiració i respecte.

No obstant, han organitzat aquesta vegada un acte que considerem del tot inapropiat i que va en la direcció contrària als valors que s’haurien de promoure a una Festa Major. Com podeu llegir a aquest breu article, s’han proposat rostir una vedella d’uns 300kg per a vendre-la en porcions com a sopar del dissabte 22. L’objectiu és recaptar fons per a un projecte solidari al Brasil.

Des d’ànimaL expressem el nostre desconcert i la tristesa que sentim en saber que es duu a terme tal brutalitat per a un projecte tan lloable com és ajudar a nois i noies en risc d’exclusió social, a través de l’ONG ArkSocial.

No entenem com l’Ajuntament, que promou accions de vida saludable i contra la violència masclista, permet en aquesta ocasió que l’entitat, que rep fons públics del consistori, faci un acte d’aquest tipus en un espai de titularitat pública dins els actes de Festa Major.

Expliquem tot seguit els motius pels quals aquesta iniciativa no s’hauria de repetir mai més.

Per ètica

La vedella és una cria jove que ha estat separada de la seva mare abans dels 3 anys de vida. Com qualsevol mamífer, les relacions maternofilials són molt intenses i aquesta separació els provoca un trauma difícil d’assimilar: la mare i la filla continuen sempre cridant-se mútuament durant dies, malgrat la distància.

La vedella és un animal amb una esperança de vida d’entre 15 i 20 anys i té unes característiques de sensibilitat, intel·ligència i sociabilitat semblants als gossos i no desitja, en cap cas, morir. No obstant, entrarà a l’escorxador per la força, olorant i sentint la por i angoixa de les vedelles que la precedeixen després d’un estressant viatge en condicions lamentables. La seva mare serà aleshores inseminada artificialment de nou, per tenir una nova cria i tornar a perdre-la en una roda sense fi.

Quan ens mengem una vedella ens estem menjant un ésser que tenia mare i amics i estem condemnant aquesta mare a una vida dolorosa i angoixant.

Per salut

El consum de carn al nostre entorn és del tot excessiu des d’un punt de vista nutricional i les administracions públiques han de vetllar per promoure hàbits d’alimentació saludable; les entitats que reben subvencions públiques, com és el cas, haurien de tenir també el deure de corresponsabilitzar-se.

El consum de carn vermella està associat a l’increment de malalties com el càncer, l’obesitat, la diabetis tipus II, malalties cardiovasculars i de l’intestí o malalties cròniques del fetge.

Menjar carn és, a més, del tot innecessari. Hi ha consens entre les principals associacions de nutricionistes en què una dieta vegana ben planificada és perfectament saludable en tots els estadis de la vida, incloent la infantesa i l’embaràs.

Per sostenibilitat

La indústria de producció de carn és una de les que genera més contaminació i consumeix més recursos naturals. Es calcula que la ramaderia genera més gasos d’efecte hivernacle que tots els mitjans de transport junts (cotxes, camions, avions i vaixells) i que una sola hamburguesa de vedella consumeix més de 3000 litres d’aigua: l’equivalent a dutxar-se durant dos mesos.

Alimentar una vedella per a disposar de la seva carn representa a més un malbaratament alimentari: la superfície de conreu de farratges i cereals que es requereixen per obtenir proteïna animal multiplica diverses vegades la necessària per obtenir la quantitat equivalent de proteïna vegetal.

Pensem-hi

Esperem que puguem pensar-hi i crear consciència plegades. Animem als Ssstrèpits i qualsevol altre col·lectiu amb voluntat d’ajut i millora social, a reflexionar sobre les maneres per aconseguir beneficis abans d’organitzar un acte d’aquest tipus.

Salut i veganisme,

c3a0l_logo_white.png

–> Pots descarregar un fulletó resum fent clic aquí